Minder hartproblemen met meer visolie of omega-3 vetzuren 

Niet cholesterol is gevaarlijk, wel bepaalde vetzuren

Vetten staan helemaal ter discussie. Vet vlees is ongezond: verzadigd vet maakt ziek en doodt vroegtijdig. Het graf wordt in veel gevallen met de tanden gegraven. Olie? Ook al een twijfelgeval, vooral sedert de dioxinecrisis, want in vet gebakken spijzen kunnen gevaarlijk zijn. En vis... ondanks de kwik van de jaren zeventig en tachtig, toch gezonder? Het lijkt erop als we verschillende studies in de wereld mogen geloven, leven vissers langer dan landbouwers...

Iedereen is bang van vet voedsel, maar iedereen eet het. Een tegenstrijdige situatie die voor een deel geïnspireerd werd door de reclame. Margarinefabrikanten hebben de mensen gewezen op het belang van onverzadigd vet. Ze prijzen daarom hun producten als gezond aan, vanwege de poly-onverzadigde vetten. Maar zijn ze veiliger? Vaak niet, omdat de onverzadigde vetten verzadigd kunnen worden door allerhande procedures, zoals verhitten, toevoegingen, scheikundige bewerkingen. Zo ontstaan transvetten en die zijn schadelijker dan verzadigd vet. Het gaat dus niet op, onverzadigd vet te eten, om overtuigd te zijn van gezonde voeding. Vaak doet men meer kwaad dan goed en de reden waarvoor dat voedsel werd gekozen wordt waardeloos: het beveiligt helemaal niet tegen hart- en vaatziekten, integendeel. Er wordt met vetten en cholesterol gegoocheld dat het een lust is. Iedereen is bang van cholesterol en toch hebben we dat product nodig. Maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat het cholesterolniveau in het bloed amper door de cholesterol in de voeding wordt beïnvloed. Het eitje dat verboden werd, de schaaldieren die men niet meer mocht eten, hebben eigenlijk met de atherosclerose niets te maken. Het zijn wel de vetzuren die van betekenis zijn. Die moeten bij voorkeur onverzadigd zijn. Vandaar het nut van olijfolie en... van VETTE vis. Ook in de moderne geneeskunde gaat men er van uit dat visolie, rijk aan omega-3 vetzuren een sterke anti-oxidant is, de ideale soldaat tegen vrije radicalen en dus een goede bescherming geeft tegen hart- en vaataandoeningen. Omega-3-vetzuren zijn het antwoord op het cardiovasculair risico


i-Sana.be
winkelkar
geen producten
Uitloggen