011 37 19 24 info@drenco.be
Selecteer een pagina

Vroeger was vrijdag visdag. Dat was een gewoonte en een punt van geloof bij sommige religieuze gemeenschappen. Dat is al lang geleden, maar de voordelen zijn nog altijd geldig. Niet alleen in Groenland maar ook in Japan werd bij een vergelijking tussen een vissersdorp en een landbouwersdorp vastgesteld dat de sterfte aan coronaire hartziekten 50% lager was bij de vissers die twee keer zoveel vis aten als de boeren. Behalve het feit dat zij meer vis eten verschillen Eskimo’s en vissers vermoedelijk ook in andere voedings- en leefgewoonten van respectievelijk Denen en boeren.

In een Belgisch onderzoek werden de visconsumptiegegevens van 36 landen gekoppeld aan de sterfte aan coronaire hartziekten. Men vond een relatie tussen het gebruik van vis en de sterfte aan coronaire hartziekten: meer vis, is minder hartziekten! In de Zeven-Landen-Studie waarin naast de consumptie van vis ook andere voedingsaspecten zoals de inname van verzadigde vetten en flavonoïden werden onderzocht, tekende deze relatie zich minder duidelijk af. Deze resultaten betekenen echter niet dat vis geen invloed zou hebben op de sterfte aan coronaire hartziekten. Ze laten alleen zien dat het vooral gezonde voedingsgewoonten zijn – regelmatig vis gebruiken, de inname van transvet en geraffineerde koolhydraten beperken en een hoge inname van flavonoïden – die sterk van invloed zijn op de gezondheid van de bevolking.